2019-05-20 Avebe avslutar speciell säsong

Avebe avslutar speciell säsong
I slutet av april levererades den sista potatisen till Avebe i Gasselternijveen (Nederländerna). Potatisförädlingen på andra produktionsanläggningar avslutades tidigare. Extrem torka och varmt väder gav en exceptionell potatissäsong. I början av maj tillkännagav Avebe att det definitiva säsongspriset ökar från 70 till 80 euro per ton potatis.
I början av potatissäsongen fastställer Avebe ett förskott på säsongspriset. Detta pris är baserat på ”standardpotatis” med ett stärkelseinnehåll på 19 procent. Tack vare de exceptionella väderförhållandena höjdes detta pris under säsongen i två omgångar till 70 euro. Kooperativet meddelade även att man skulle betala ut hela det kooperativa resultatet till medlemmarna. I början av maj fastställdes det definitiva säsongspriset till 80 euro per ton potatis. Inklusive premier och tillägg, betalar Avebe i genomsnitt 90 euro per ton potatis. I början av november tillkännager Avebe prestationspriset. I detta pris förenas det kooperativa resultatet och potatispengarna.

Drygt 25% mindre potatis
Styrelseordförande Bert Jansen: ”På grund av extrema väderförhållanden har vi förädlat drygt 25 procent mindre potatis jämfört med de senaste åren. Det är mycket. Detta innebar att vi var tvungna att avsluta potatisförädlingen i Ter Apelkanaal (Nederländerna) och Dallmin (Tyskland) mycket tidigare. Genom att utnyttja möjligheterna på marknaden och göra rejäla besparingar, försöker vi uppnå ett så bra prestationspris som möjligt för våra medlemmar”, säger Bert Jansen. Överlag låg stärkelseinnehållet på cirka 20 procent, i linje med det fleråriga genomsnittsvärdet.